AKTIVITY

Kultúra a pamiatky

Hrad Beckov
Je jedným z najkrajších a najimpozantnejších národných kultúrnych pamiatok Slovenska. Hrad Beckov sa majestátne týči na 60 metrov vysokom strmom brale, kde už od 13.storočia strážil obchodnú cestu, vedúcu Považím. Bol hradom kráľov, mocných veľmožov a rytierov, hradom, ktorý odolal Tatárom aj Turkom. Jeho minulosť je opradená povesťami, ktoré umocňujú romantiku jeho dnešnej podoby
 
Múzeum Beckov
Múzeum v Beckove je vysunutou expozíciou Trenčianskeho múzea, ktoré bolo zriadené v renesančnej kúrii rodiny Ambrovcov z 1. polovice 17. storočia a otvorené v roku 1988. Je v ňom expozícia nielen z dejín Beckova ale samozrejme aj hradu Beckov. Významnou časťou expozície sú materiály o významných rodákoch Beckova (J.M. Hurban, L. Medňanský, A. Medňanský, D. Štúr, a ďalší).
 
Trenčiansky hrad
Tento nádherný hrad sa týči na strmom vápencovom brale priamo nad mestom Trenčín. Je najrozsiahlejším a najzrenovovanejším hradom z obranného komplexu strážnych hradov Stredného Považia. Je národnou kultúrnou pamiatkou.
Strategickú polohu hradu dokumentuje nápis na hradnej skale, ktorý potvrdzuje pobyt rímskych légií pri Laugaríciu v roku 179 n. l.
 
Hrad Tematín
Bol ktorý vybudovaný v juhozápadnej časti Považského Inovca patrí spolu s Trenčianskym, Beckovským a Čachtickým hradom k tzv. strážnym hradom Stredného Považia, ktoré tvorili komplex ochrany severozápadných priesmykov Uhorska. Týči sa na vrchu v katastri obce Lúka (okres Nové Mesto nad Váhom) a so svojou nadmorskou výškou 564 metrov patrí k najvyššie položeným hradom Slovenska.
 
Čachtický hrad
Hrad bol postavený v prvej polovici 13. storočia ako jeden z tzv. strážnych hradov Stredného Považia, ktoré zabezpečovali západnú hranicu Uhorska. Jeho zrúcaniny sa nachádzajú na skalnatom vrchu pri obci Čachtice neďaleko Nového Mesta nad Váhom. Hrad smutne preslávila „Krvavá grófka“ Alžbeta Báthoryová, ktorá tu žila na prelome 16. a 17. storočia. Údajne dala zavraždiť až 600 mladých dievčat, aby sa mohla kúpať v ich krvi, a tak navždy zostať mladá a krásna.
 
Park miniatúr v Podolí
Je to unikátny produkt cestovného ruchu na Slovensku. V expozícii pod holých nebom je v súčasnosti umiestnených 68 modelov hradov, zámkov, kostolíkov, chát a rozhľadní a rodných domov. Cieľom tvorcov parku je zachrániť ročne min. 4-5 objektov kultúrneho dedičstva, vyhotovených v podobe z čias ich najväčšej slávy. 
 
Trenčín
Je jedno z troch najstarších slovenských miest. Trenčín sa nachádza v západnej časti Slovenska, je prirodzeným geografickým centrom stredného Považia. Hlavným tokom v meste je rieka Váh. Mesto je vzdialené približne 120 km severovýchodne od hlavného mesta Slovenska – Bratislavy. Vďaka strategicky výhodnej polohe miesta tu bol vybudovaný Trenčiansky hrad. Aj v súčasnosti je Trenčín významným centrom obchodu, hospodárstva, kultúry a športu. Svoje sídla a pobočky tu majú mnohé inštitúcie a spoločnosti. Dlhoročnú tradíciu v meste majú výstavy a veľtrhy, mesto je známe i ako mesto módy.
 
Piešťany
Piešťany sú kúpeľné mesto na Slovensku, sídlo okresu a mnohých vedeckých inštitúcií. Je medzinárodným strediskom liečby reumatických chorôb (Národný ústav reumatických chorôb) a významným regionálnym centrom kultúry, školstva, športu a rekreácie. 
 
Moravany nad Váhom
Obec, ktorá sa nachádza asi 5km východne od mesta Piešťany. Podľa paleontologických a archeologických nálezov v chotári obce bolo na tomto území sezónne táborisko lovcov mamutov a neskôr sídliskom volútovej a lengyelskej kultúry. Našli sa tu bohaté nálezy štiepaných kamenných nástrojov, zbraní, šperkov i štiepaných plastík.
V roku 1938 sa tu našla soška ženy vyrezávaná z mamutieho kla, Venuša z Moravian, ktorá býva datovaná do roku 22 800 pr. n.l.  Je to najstarší doklad výtvarného prejavu na Slovensku.

Športové aktivity

Zelená voda 
Rozsiahle jazero po vyťažení štrkopieskov v tesnej blízkosti mesta slúži na rekreačné účely. V lete sa v ňom dá osviežiť, v zime sa dá využiť na korčuľovanie. V letných mesiacoch na Vás čaká mnoho koncertov a festivalov.
 
Bike park Kálnica
Priaznivci cyklistiky si tú prídu na svoje, sú pre nich pripravené testovacie okruhy, zjazdové freeride trate a mnoho ďalšieho.
 
Ski park Kálnica
Malé lyžiarske stredisko s vybudovaným systémom zasnežovania, upravenými zjazdovkami, lyžiarskou školu, požičovňou lyží a snowboardov.
 
Cyklotrasy
V okolí Beckova, Nového mesta nad Váhom, Trenčína a Piešťan sa nachádza množstvo cyklotrás, ktoré sú v letných mesiacoch vo veľkom počte využívané.

Obrázok úplne hore: